miercuri, septembrie 29, 2010

dragoste de mama

tema pe care am primit-o ieri de la Fiara este complexul lui oedip. stiu ce inseamna, m-am uitat si in wikipedia ca sa fiu sigura ca e corect ce stiu eu. cum nu sint specialista in psihologie, intelept e sa nu ma pronunt nici pro, nici contra teoriei lui freud. nici macar din perspectiva personala nu pot sa-mi dau cu parerea, pentru  ca nu sint baietel ca sa-mi amintesc ca poate cindva m-au atras nurii mamei, iar ca fetita n-am avut cum sa-l percep pe tata altfel decit ca pe un urs mare mare si blind care are grija de mine.
recunosc ca mi s-a parut foarte sick atunci cind am citit in wikipedia despre cele trei faze ale evolutiei complexului. pe scurt, copilul intuieste comportmentul sexual al parintilor, capata un soi de frustrare si gelozie, e "rival" cu tata, pe care il percepe apoi autoritar, se teme ca acesta l-ar pedepsi castrindu-l si mai tirziu, pe masura ce (si acum citez din wikipedia) "isi cauta parteneri sexuali in afara parintilor",  scapa de complex si isi construieste propria personalitate.
 tind, totusi, sa cred ca tot ce spune freud nu e tocmai vinare de vint: necunoscute sint caile domnului si maaaare e negura pe care o denumim "subconstient". in fond, facem parte din regnul animal. acolo , intre fiare, functia de perpetuare a speciei  este mai presus de orinduirea sociala.  poate ca in zorii constiintei noastre spalam milul  carat din mlastina si putin cite putin, prin educatie, scapam de tot de el,  aflam incet incet ce e permis sa facem, sa visam, sa simtim , societatea ne invata cu cine trebuie  sa avem fantezii si cu cine nu. iar daca ne-a invatat, are grija sa nu gresim. si daca gresim, ne da cu batul la palma. ...sau cu cureaua/biciul la poponet. astfel, incestul se pedepseste sever!oedip se pedepseste prin smulgerea vederii pentru doua pacate deopotriva de grave: crima asupra propriului tata si relatia incestuoasa cu mama sa. si acum imi vine mie sa intreb: daca oedip nu ar fi raspuns corect la intrebarea oracolului, si nu ar fi primit tronul thebei si pe iocasta de sotie, ar mai fi comis incestul? pina la urma, el a primit-o de sotie pe propria sa mama ca o recompensa pentru intelepciunea cu care a stiut sa dezlege misterul. avind in vedere ca habar n-avea ca i-e mama, de unde avea sa evite gresala? bietul oedip urmeaza pina la capat jocul destinului, si plateste scump o gresala de care el insusi nu e vinovat, caci doar urmeaza calea prestabilita. nu exista nici liber arbitru, nici pofta neinhibata, nici desfriu. ce inteleg eu din povestea asta e ca pacatul (stiu ca e un termen crestin, dar nu il folosesc aici in sensul lui religios) poate aparea oricind. ba mai mult, pacatul poate fi acolo inainte sa ajungem noi.
si atunci eu zimbesc ingaduitor si accept ideea ca baietii se lasa mai greu "intarcati", dar  ma uit un pic chioris cind  isi cauta partenere care sa le aminteasca macar putin de mamele lor (sa aiba macar aceeasi statura, sau privirea asemanatoare, sa spele rufele la mina, aplecate peste cada). "vreai sa i-o traji lu' ma-ta, ha?"gindesc eu, scotindu-le deja, in mintea mea, ochii, unul cite unul.

si mai zice-se ca oedip, dupa ce si-a scos ochii, a pornit bezmetic prin lume. si a ajuns in romania, intr-un birt la tara. "'tu-ti 'mnezaii ma-tii di golan!!! numa' de ma-ta puteai sa te apuci, satura-te-ar 'mnezau di  ..zda pi tat restul vietii" zice un taran , indreptind furca asupra lui. de unde pina unde, si in satele din moldova se aflase de oedip ca a facut pac pac cu ma-sa. necajit, se ridica de pe scaun si pleaca mai departe, ferindu-se de bolovanii cu care aruncau trecatorii, care , cu totii, il recunosteau. lipa lipa, la pas, ajunge prin europa de vest. se opreste intr-un caffee shop in amsterdam , si de unde se astepta mai putin, ca toti trageau cite un fum si erau sparti, ii zice vinzatorul:"te rugam sa parasesti magazinul. si tara. la noi o fi legala iarba, dar a ramas inca interzis sa faci sex cu unul din parinti". amarit tare, se urca oedip in avion si pleaca in tara tuturor posibilitatilor, unde n-are cine sa-l recunoasca. ajunge in aeroport, ia un autobuz spre new york, se pierde in multime, ...nimeni nu i-a adresat niciun cuvint,nimeni n-a aruncat nicio piatra, era in sfirsit liber. intra intr-un bar, isi comanda o votka mica, cind deodata se apropie de el un negru si-i zice: "yoooo, mother, fucker!"

Un comentariu:

Anonim spunea...

da,cum ai observat si tu, complexul asta are o hiba: copilul stie cine este mama sa, ori ca sa functioneze ar trebui sa nu stie ca femeia care are grija de el zilnic nu e mama lui, lucru putin probabil. Mi-a placut cum ai dramatizat bancul. You rock!
Fiara