marți, iulie 05, 2011

(tot) despre bac 2011

de citeva zile urla presa despre cit de prost pregatiti sunt tinerii care termina anul acesta liceul. se mai maninca mult rahat, cu polonicul, despre a cui o fi vina pentru promovabilitatea foarte mica a examenului de bacalaureat, se mai vorbeste despre dificultatea si ambiguitatea subiectelor de anul acesta si , "fireste", toata lumea se oripileaza/ amuza de perlele elevilor.

...de parca numai asta le lipsea copiilor care termina acum: sa le urle o tara intreaga in urechi ca sint prosti, ignoranti, analfabeti; sa-i arate cu degetul. cu siguranta asta ii va face mai responsabili, le va da repere (morale?) in viata, ii va ajuta sa constientizeze importanta vorbirii corecte a limbii materne, la va da pofta de lectura si isi vor imbunatati instant cultura generala! 
prin "dragi jegodii" ma adresez urmatorilor:
1. parintilor care n-au timp sa (se) intrebe ce-i in sufletul copilului lor care la 15 ani isi lasa creierul in weed shop, dar au timp sa zbiere in gura mare: "pe vremea mea se facea, dom'le, carte".
2. profesorilor care, umiliti de guvern, uita ca elevii nu sint sacul lor de box, pe care trebuie sa-si verse frustrarile.
3. acelor jurnalisti care traiesc din mizeria altora, dovedind o data in plus ca sint niste hiene hamesite, mereu in cautare de hoituri; acelor jurnalisti care arata cu degetul, acuza slaba pregatire a tinerilor, lipsa acestora de cultura si repere, se lamenteaza despre viitorul trist al patriei care va incapea pe mina lor, se amuza pe seama "perlelor", emana judecati de valoare despre cum sistemul de valori al adolescentilor de azi este cu susul in jos , dar nu-si pun nici macar o secunda problema responsabilitatii pe care o are presa in educatia tinerilor.
4. tuturor celor care au uitat cum e sa fii adolescent, ...cit de greu e sa fii adolescent, cite batalii (imaginare  sau nu) trebuie sa duci cu toti si cita nevoie ai de sprijinul familiei si al celor mai luminati ca tine atunci cind inveti sa iei decizii.

asadar, dragi jegodii, copiii acestia "agramati" sint rezultatul nepasarii noastre! si al al egoismului! si al lipsei de responsabilitate, dar mai ales sint rezultatul lipsei noastre de dragoste.  

sa nu uitam ca vorbim despre copii! ... ce-i drept, ne place sa credem ca sint maturizati deja, inainte de vreme. niste aproape adulti, ...dar niste aproape adulti derutati, despre care s-a ajuns sa nu-i mai pese nimanui: parintii ii trimit la scoala, sa-i educe scoala, iar profesorii ii trateaza ca pe o povara, de parca ar fi vina lor ca salariile din invatamint sint asa mici.  si atunci au ajuns o generatie-minge , pasati dintr-o parte intr-alta, care in lipsa de altceva bun, se agata de ce pot. n-a apucat sa-i invete nimeni cit de minunat e sa citesti,sa ai cultura generala (va mai amintiti ca si pe noi la un moment dat ne-a invatat cineva sa citim? ne-a "pacalit" de ne-a deschis pofta de cultura) . dar nu e meritul nostru ca am avut alta educatie!... asa cum nu e nici al lor pacatul lor e ca n-o au.
oamenii, daca nu-s iubiti de-adevaratelea, ajung sa traiasca exact ca animalele in salbaticie, adica vineaza ca sa se hraneasca, se lupta ca sa se apere, procreaza si atit. nu se preocupa de spiritualitate pentru ca...nu sintem programati sa facem asta. si atunci ...asa si ei: daca nu i-a tratat nimeni cu destula grija , preocupare, responsabilitate, cit sa le deschida interesul, cheful, pofta de spirit...au ramas fara. 
tare nu vreau acum sa aud fraza de maxim egoism:"ei au ales sa fie asa"; sau pe aia cu "n-au ambitie". nu se cheama alegere atunci cind orbecai prin ceata, fara sa-ti intelegi alternativele. ambitia vine tot de acolo, de la sistemul de valori, pe care il inveti de undeva, nu te nasti cu el. copii de acum considera ca e mai important sa ai bani, case , masini decit sa fi citit citeva biblioteci. ambitia lor e sa cistige repede bani, sa aiba silicoane, sa fie... fotbalisti celebri si bogati si nicicum sa fie competitivi in scoala, pentru ca ...zilnic vad exemple de oameni invatati care traiesc prost. si aici vinovati sint parintii:egoisti, nepasatori, groaznic de iresponsabili (dar despre parinti am scris altadata...). si mai sint de vina in povestea asta jegurile nationale, adica oamenii de presa (fireste ca nu ma refer la toti jurnalistii). n-am crezut ca o sa spun  vreodata asta, dar da, in romania este necesara o cenzura a presei. trebuie inchise publicatii si televiziuni, trebuie saltat dreptul de exprimare al unor hiene care traiesc promovind o cultura a titelor mari. 

si stiti ce ma enerveaza cel mai tare?
lipsa totala de intelegere : de o saptamina incoace acestor copii li se zbiara continuu in fata ca sint prosti, de parca umilindu-i ii ajutam cu ceva. si sa nu uitam ca nu este vorba de 20 -30 de copii, ci de citeva zeci de mii..; o promotie intreaga pe care toata tara ii priveste cu dispret zicindu-le "ba prostilor!". 

si mai e ceva care ma enerveaza: daca tot sint acesti copii atit de idioti,  cum se face ca pina in clasa a 12a nu i-a vazut nimeni? de ce au intrat in bac? de ce au absolvit liceul?  da, aici e vina profesorilor. (si din nou, nu ma refer la toti, ci numai la aceia care nu au priceput ca aceasta meserie presupune un imens capital sufletesc: in fiecare copil trebuie sa investesti in primul rind multa, multa, multa dragoste. nu se poate deloc fara).
asa ca, dragele mele jegodii, ciocul mic! ...sau daca nu, ...gura mare si rotunda! 

15 comentarii:

Anonim spunea...

Mda, nu se face diferenta intre elevii care si-au dat silinta, dar atat pot ei, sau care au picat doar la o materie, dar in rest au note onorabile si intre cei care nu au vrut sa invete, desi au toate conditiile. Si cred ca aici se incadreaza majoritatea... Astia trebuiau pusi din timp la munca in folosul comunitatii, ca sa le placa sa stea la scoala, sa bage ceva in tartacuta si sa le scada tupeul golanesc. Nu vorbim de chiulul nevinovat (ce dor mi-e de Muze si de Bojdeuca), nici de cate o gluma facuta la ore, ci de sfidarea profesorilor. Cum au ajuns in Bac? Simplu: vezi cazul Alinei Todica, de la Tg. Frumos... Nu le dai medie, te trezesti amenintat, caftit chiar pe holul scolii, in timp ce piz..... de directoare ii ia apararea tot leprei.

Anonim spunea...

sunt si profesori care nu stapanesc materia, care nu-si fac ora. Cum sa nu fie! Ca suplinitor, am muncit mai mult ca titularii scolii cand am avut elevi la Bac. Saptamanal faceam pregatire. Si s-au descurcat foarte bine. Dar asta si pentru ca isi dadeau interesul si veneau la ora. Dar la primul liceu la care am predat, dracii de copii de-a12-a, care alesesera franceza la bac, n-au dat pe la scoala o luna intreaga. Absentele se motiveaza, asta e o problema??? Au trecut, dar cu note mici... In schimb, atat cat i-am prins pe la scoala, nu s-au manifestat ca maimutele scapate din cusca.

akritura spunea...

draga Anonim, comentariile dumitale, cu "elevi care nu vor sa invete, desi au toate conditiile" (ce inseamna "toate conditiile???" in afara de un confort material, oare un copil nu mai are nevoie de nimic altceva???), cu munca in folosul comunitatii care umple "tartacuta" si cu denumirea de "lepra" te incadreaza pe perfect in rindul jegodiilor. :D fa-o pe victima in continuare, plinge-te ca ai muncit cu elevii pe brinci, de parca nu asta ar fi profesia ta, dar fa-o in alta parte. aici, cu atitudinea ta, imi faci greata. :D

Anonim spunea...

E usor sa vorbesti cand nu ai predat macar un semestru intr-un liceu industrial. Si nu ma victimizez pt ca am muncit. Vroiam doar sa spun ca, daca elevul vrea, poate sa invete. "Toate conditiile" nu inseamna numai un confort material. Si mie imi fac greata astia care sunt buni doar la teorii si vorbesc fara sa stie cum e in scoli. Daca ai tu solutii, de ce nu te duci in invatamant sa faci minuni? Asta ca sa-ti mai treaca nitel greata si sa nu fii nevoita sa le plangi de mila saracilor copii

Anonim spunea...

Oare de ce nu ti-e greata cand apar tot felul de tampiti pe youtube, umilind profesori, cand mergi pe strada si esti injurat, agresat de niste idioti care nu au mai mult de 16-17 ani si care, in loc sa fie la ore, ca de aia stau pe banii parintilor, prefera sa-ti serveasca tie o injuratura?

Anonim spunea...

E mare nevoie de marinimosi ca tine, ca directoarea de la Targu, ca Madame Lantisor...

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca ti-am dat importanta!

akritura spunea...

acesti "idioti" care ne agreseaza sint copiii pe care noi n-am stiut sa-i educam, pentru ca noi sintem niste intelectuali fini, pretiosi, care avem o diploma de absolvire a facultatii si, fireste, nu se cuvine sa ne coborim la nivelul acestor lepre.

pe bune, acum: n-ai inteles nimic, mai bine citesti altceva (o revista literara, desigur).

Anonim spunea...

Sunt "copii" numai cand vor ei, adica atunci cand au probleme si trebuie sa gaseasca o scuza. Dar cand, ca parinte, incerci sa-i previi, tocmai ca sa nu se ajunga la situatii de genul asta, iti raspund revoltati: "Da ce', mai suntem copii sa ne tineti voi morala? Stiu eu ce vreau de la viata". Greseala e ca li s-a atribuit eticheta de "ratati" sau "loaze" tuturor celor picati, ori printre ei sunt si copii buni. Au avut emotii, matematica nu era punctul forte, in fine... Ei nu merita "sa le urle toata tara in urechi", vorba ta. Elevii care vor sa fie ajutati, vor fi. Meditatiile nu sunt neaparat contra cost. Eu fac pregatire gratuit la Caritas, unde sunt voluntar.

Anonim spunea...

Iti dau dreptate in ceea ce priveste latura afectiva care nu trebuie ignorata in relatia profesor-elev. Ei bine, asa jegodie cum sunt eu, am stat de multe ori de vorba cu ei. Am preferat sa renunt la verbe de nu stiu ce grupa ca sa-i pot cunoaste mai bine. Nu are sens sa dau copy paste la mesajele frumoase pe care le-am primit de la ei la inceput de an, cand nu m-au mai vazut in scoala. Poate ca sunt dura in ceea ce priveste leprele si-mi mentin punctul de vedere. Unii "copii"au recunoscut la TV ca s-au bazat pe copiat si... asta e. Dar ma-ntreb: oare care e mai jegodie? Unul care a facut ceva (cat de putin) pentru elevi sau altul care sta pe margine si le plange de mila?

akritura spunea...

@ anonim voluntar la Caritas: asa e, sint copii numai cind vor ei. :) dar oare noi n-am fost tot asa? :) e unul din avantajele adolescentei. :)

@anonim intelectual, sacrificat pe altarul invatamintului:
1. eu si loazele iti multumim ca uneori accepti sa te cobori si sa vorbesti cu elevii tai, ba mai mult, ai chiar curajul de a-i cunoaste. intr-adevar, e o practica extreeem de rara in rindul profesorilor. si , categoric, e vorba de un sacrificiu.
2. simt cum ma incearca o lacrima. sint convinsa ca ai primit multe multumiri, laude, mesaje emotionante de la fostii tai elevi, care si acum iti simt lipsa. apreciez si modestia care te impiedica sa te lauzi cu ele.
3. cu riscul de a ma repeta: te rog frumos, nu mai citi ce scriu eu. e mult sub nivelul tau. intoarce-te la gazete literare.

4. imi pare rau ca te-am facut sa te simti jegodie.iarta-ma. trebuia sa gasesc un cuvint mai potrivit. il mai caut.

Anonim spunea...

Voluntarul de la Caritas e acelasi cu "jegodia" care iti spune inca o data ca nu povesteste despre relatia cu elevii ca sa para martir. Nu am spus ca am facut SACRIFICII... Tu esti cea care incearca sa fie ironica si sa caute nod in papura pentru simplul fapt ca nu avem aceeasi opinie in ceea ce-i priveste pe unii elevi. Nu ma simt "jegodie" pentru simplul fapt ca nu sunt. Adu-ti aminte cine fugea de invatamant si ma sfatuia prieteneste nici macar sa nu fac modulul psihopedagogic pentru ca e un sistem de rahat iar elevii sunt... impertinenti (sintetic). In comentariul de ieri, surpriza... le iei parinteste apararea tocmai elevilor problema si-mi spui mie ca "nu ma cobor la nivelul lor". Nu e o usoara ipocrizie pe undeva?

Anonim spunea...

Daca ne uitam putin in articolele postate pe blog cu ceva timp in urma, o sa ne amintim de "molia roz", de tampitul care i-a spart oglinda de la masina surorii tale, de elevii care discutau in maxi-taxi si nu stiau ce semnificatie are ziua de 24 ianuarie. Fata de ei, n-ai mai fost atat de duioasa... Recunoaste ca, la nervi, si tu ai tendinta de a folosi (cel putin) un limbaj violent.Nu vrei sa fii profesor, nu-ti doresti copii (nu te condamn, nu intelege iar gresit), e deja un semn ca nu esti atat de rabdatoare pe cat incerci sa pari. Deci nu-mi vorbi mie ca si cum eu as fi un capcaun iar tu o sfanta.

Anonim spunea...

Recunoaste ca uneori trebuie sa fii mai dur cu un adolescent care o ia pe cai gresite. Incerci intai cu vorba buna, asa ar face orice parinte/prof. normal. Dar daca nu merge, oricat te-ai stradui tu si, eventual, psihologul? Ii spui frumos ca, daca nu termina si el macar un liceu, ii va fi greu sa se angajeze. Odrasla continua sa chiuleasca,sa nu invete. Si-atunci il iei de manuta si-l pui cateva zile la munca. Daca nu vrea la scoala, atunci unde? In Pascani e o scoala care a aplicat sanctiunea asta si am inteles ca a avut efect.

akritura spunea...

intre atitea comentarii anonime e un pic dificil sa fac diferenta pe voci. asa ca imi pare rau de confuzie, dar observatiile ramin aceleasi.

imi asum in continuare sfatul prietenesc pe care pare-se ca ti l-am adresat, de a fugi de modulul psihopedagocic. sistemul, intr-adevar e de rahat, iar elevii sint impertinenti.
dar tu esti proasta. (asta e cuvintul pe care il cautam). si nu ai inteles nimic din cele scrise de mine. si nici n-o sa ma ostenesc sa-ti explic. si da, draga mea (desi nu te-ai recomandat, deduc ca esti femela)ar fi fost extraordinar de bine daca fugeai de modulul psihopedagocic. nu oricine (a se intelege "nu orice proasta, in speta ca tine") e facut sa fie prof. nu te mai obosi sa-mi raspunzi. scremerile tale vor fi sterse.

p.s. am incercat sa evit ironia. acum e mai usor pentru tine sa ma intelegi?