joi, octombrie 06, 2011

Caile Domnului

Ascult acum in casti niste muzici futator de misto, pe post de energizant, joint si masaj de relaxare si sint la jumatatea distantei dintre high si zen, bonus energie si concentrare la munci. De aceea profit de ocazie sa va zic si voua ca muzica e cea mai puternica doftorie pentru trup , minte si suflet.

Bun, acestea fiind zise, sa vina otetul!
Eu cred ca religia e foarte utila. Nu cred in dumnezeu, sau, mai bine zis, nu mai cred in dumnezeu (cel putin, nu in ceea ce am fost invatata in copilarie ca inseamna dumnezeu), dar cred in nevoia omului de spititualizare si pina una alta, religia e utila pentru ca da individului primele notiuni despre pozitionarea in univers (eu vs natura, eu vs moarte, eu vs dumnezeu, eu vs adevar, eu vs altii, etc), precum si un set de reguli care, in principiu, n-ar trebui sa-i dauneze foarte mult (iubeste, respecta, invata, iarta, etc..). Educatia (laica) il poate indeparta ulterior pe individ de religia in care a fost crescut si de principiile ei, sau, dimpotriva, il poate apropia. Nu vreau sa vorbesc acum despre situatiile pe care le consider cel putin bizare (daca nu chiar patologice) de indivizi care ajung incuiati la minte, salbateci si intoleranti din cauza religiei, autoflagelarile sau crimele in numele domnului . De asemenea, consider ca respectul  fata de convingerile religioase ale celorlalti e absolut obligatoriu si constituie o dovada de mimim bun simt.

Mi-am cumparat draperii si m-am apucat dimineata, entuziasmata ca un copil in ziua de Craciun, sa le pun la geam. Fix atunci s-a oprit curentul la mine in bloc. Am crezut ca e o pana scurta si nu m-am impacientat. Cind am vazut ca tine mai mult de 15 minute, mi-am amintit ca am radio pe telefon si m-am gindit sa-l folosesc, pentru ca nicio pornire de-a mea de gospodina nu dureaza daca n-am muzici. 
Buuun, zis si facut: pun castile, activez difuzorul si incep sa caut posturi de radio pe telefon. Trec cu usurinta peste alea cu "tuci-tuci, ye-i-ye-i" si ma opresc la un post cu niste ritmuri vesele, de-mi venea sa dau din coada. Pun telefonul pe dulap, dau din coada si ma urc pe masa, ca sa agat draperiile. Si pe muzica incepe si vocea. Nu mai tin minte exact versurile, dar era ceva cu "ce zi minunata, ce sansa deosebita avem azi, sa-l primim pe Isus, sa-l cinstim, sa ne rugam" ; pe urma vine iar bucata muzicala, fara versuri. Spinzurata la draperie, n-aveam niciun chef sa cobor sa schimb muzica. In plus, era suficient de ritmat, cit sa dau din coada, facind abstractie de versuri,...care incep iar (cum ar veni, un fel de refren) "cinsti-l , iubiti-l , primiti-l , bla bla bla"; pe urma, pac, strofa a doua: " nu se stie cind mori, trebuie sa fii pregatit" UAT DĂ FAC???
Si pe urma , iar muzica aia ritmata, de dat din fund. Imi venea sa... ma crucesc!! in fine, probabil sint unii care chiar asculta cintecelele astea, oameni credinciosi, treaba lor, ce ma doare capu' pe mine?? Era clar radioul unor crestini, cu emisiuni si muzici religioase si eu inteleg foarte bine dreptul lor de a cinta despre Isus la radio sau pe unde mai vor ei. Pe urma, de curiozitate, am mai ascultat vreo jumatate de ora acelasi radio: numai cintecele vesele si triste despre mintuire, ziua de apoi, judecata, pocainta , etc. Treaba lor! 
Dar eu, cu tot respectul pentru religia aia (sau, ma rog, gruparea religioasa sau ce-o fi) nu pot sa nu ma intreb: cum pula mea?? (iertati-ma pentru cuvintul "pula", dar ar fi total inadecvat sa zic "cum dracu???"). 
Adica...pentru a-si convinge credinciosii, respectiv pentru a le intari credinta, astia le dau ritmuri vesele in care le zic "coaie, ai sa mori! fii atent, miine-poimiine, dai coltu'! deci, crapi, ai inteles, da?" Bine, bine, am inteles ca de fapt e un indemn la o viata cumpatata, in care sa fie respectate principiile moralei crestine, pe care popii lor au mare grija sa le repete la predici, dar eu ma minunez la metoda pe care au gasit-o omuletii astia pentru persuasiune: "ba, fa cum iti zicem noi, ca daca nu acusica dai nas in nas cu boss, si sa vezi ce muie iti iei!!". 
In alta ordine de idei, pentru cei care nu sint spalati pe creier, se vede cu ochiul liber ca asta e o metoda infecta de a atrage si de a struni credinciosii profitind de una din principalele fobii ale oamenilor: teama de moarte. 

Eu cred ca religia e utila: spala creiere mai ceva ca Alzheimerul!  p.s. va ziceam de niste super muzici high-zen. Voila: 
  
  

Niciun comentariu: