luni, februarie 06, 2012

ce se naste din catea oua maninca

Unchiul meu are un ciine maro.

Mai demult, cind eram mai mica, am auzit la radio, la o emisiune facuta de Divertis, legenda riului Moldova: Stefan cel Mare mergea calare prin patria lui, inconjurat de boierii sai credinciosi. La un moment dat, dincolo de o pajiste verde, zareste o apa care curgea in albie la vale, in repezi siroaie. "Boieri dumneavoastra, ce apa-i asta?" intreaba domnul. "Moldova,Maria Ta!" raspunde unul din boieri. "Asa sa-i ramina numele!" Si astfel, de atita amar de veacuri, riul Moldova Moldova se cheama.

Ciinele maro al unchiului meu este frumusel. De aceea, "Frumusel" i-a ramas numele.

Frumusel umbla slobod prin ograda, deoarece e atit de frumos incit nu-i place in legatoare si scheauna grozav. Dar slobod umbla numai noaptea pentru ca ziua slobod doarme. Si doarme slobod la inaltime,in finar, ocrotit de ploi, zapezi si vint, cu paie pufoase sub trupu-i maro si frumusel.
In pintecul finarului si-a facut cuibusor Doamna Gaina, o rebela careia nu-i mai place in poiata si protesteaza ouindu-se in "hotelul" lui Frumusel, un etaj mai jos. In mintea ei, poate se gindeste sa cloceasca ouale si sa scoata niste pui, da' nu degeaba s-a inventat expresia "minte de gaina": dupa ce se oua, Doamna Gaina face un taraboi prin toata curtea : cotcodaaaat, cotcotcotcot, cotcodaaac", deranjind pe domnul Frumusel din somnul sau de frumusete. Dumnealui, cum se scoala, pac-pac, i se face foame. Asa ca dumnealui coboara frumos,se intinde, casca si apoi maninca oul doamnei Gaina.

Va sa zica: unchiul meu are un ciine maro care doarme in finar ca la hotel si coboara la restaurantul de la parter unde gaina ii serveste zilnic o portie de proteine. Elementul cheie al acestei situatii este finul,caci, doamnelor si domnilor, iarba uscata aduce pacea si prietenia intre popoare.

Niciun comentariu: