joi, noiembrie 01, 2012

Say "Cheese"!!

Stiti cum la Proust intoarcerea in timp se face cu o madlena?
Ei, tot la fel se face si la mine, doar ca fara madlena.

Acum 6 ani am fost pentru prima data intr-o calatorie in vestul Europei, in Franta. La intrebarea "ce sa-ti aduc de acolo?" surioara mea a raspuns cuminte "ce vrei tu". Apoi s-a razgindit: "adu-mi niste brinza de aia cu mucegai".

Zis si facut! fac un tur de supermarché, aleg un buchet de brinzeturi bine mucegaite, aplicind singura teorie pe care o cunosc in materie de fromage: cu cit pute mai rau, cu atit papilele gustative se imbata mai tare de placere. Alesesem, va sa zica, vreo citeva sortimente, diverse, intens colorate si aromate.
Ca sa ne lamurim: cind zic "aromate" vreau sa spun ca unele miroseau ca o pereche de sosete purtata timp de o saptamina de un betivan la coasa.

Iau bucatile de fromage, le impachetez pe fiecare in parte in cite o bucata de folie de aluminiu, apoi le pun in punguta, apoi intr-o caserola si in sfirsit le arunc intr-o sacosa de aluminiu, inchisa la gura. Iau sacosa si ma duc la autocar. Era luna iulie. Erau o mie de grade. In autocar era aer conditionat. Sacosa cu brinza n-am bagat-o in cala de bagaje, ci am luat-o cu mine si am pus-o deasupra scaunului, in locul pentru bagajul de mina, unde ar trebui sa fie un picut mai rece de la aerul conditionat.

3 zile a mers autocarul prin caldura; si 2 nopti. De la atita stat pe scaun, as putea jura ca am facut bataturi pe fese. Poate nu chiar bataturi, da' sigur o stare de aplatizare si de inconfort in intreaga musculatura dorsala m-a cuprins. Sigur, nu fesele mele sint acum subiectul povestii, dar oricum, e bine sa stiti ca de la mers prea mult cu autocarul te doare fundul.
Asa, deci 3 zile si 2 nopti am mers. Pe la jumatatea primei zile deja incepuse sa puta. A sosete, a jeg, a mort, a descompunere, a cacat, a puroi, ei, ...exagerez, dar chiar era o putoare groaznica de la brinzica mea. Si intrbarea fireasca ar fi "si ai aruncat-o?". ...nu!!! fireste ca nu am aruncat-o! cum avea sa ajung acasa , la sora-mea, fara brinza??? Am mers asa pina acasa. toata lumea se oripila de miros. Toate doamnele aveau ori o batista pe care o indesau delicat in nas, ori cite un evantai, iar cind autocarul facea cite o oprire de pisu, toata lumea iesea buluc si nimeni nu se inghesuia sa se intoarca.

Salvarea mea, si a sacosei cu brinza a fost o ceata de tigani carese intorceau in Romania si urcasera in acelasi autocar. Femei cu codite lungi, cu monede atirnind cin codite, cu prunci sugindu-le din piept, cu fuste largi si colorate, barbati mustaciosi, cu aur la git, cu palarii si cu o gramada de papornite dupa ei. Daca n-ar fi fost ei, nimeni n-ar fi avut siguranta ca putoarea vine de la tiganii din spatele autocarului si poate poate s-ar fi gindit careva sa intrebe daca nu cumva printre noi se afla o sacosa de brinza care pute. Sigur, si pe mine ma deranja mirosul, dar am zimbit ingaduitor si matur,fericita ca n-am pus brinza in cala de bagaje, in geamantanul in care mi-ar fi imputit toate bluzitele mele si toate esarfele cumparate de la Etam si H&M la reduceri.

Sacosa cu fromajuri mi-a fost de folos cind am urcat in trenul spre Iasi, la Ploiesti, si m-am dus sa ma culc intr-un compartiment, lasind geamantanul pe coridor. Nu s-a atins nimeni de geamantan pina dimineata, pentru ca era strasnic pazit de sacosa cu brinza pe care am pus-o deasupra.
Ma gindesc totusi ca soferul taxiului pe care l-am luat din gara pina acasa nu a aflat niciodata ca in sacosa mea e brinza scumpa si a deschis geamurile masinii ingretosat de ideea ca pasagera, adica eu, nu s-a spalat vreo jumatate de an.

Azi dimineata imi cautam grabita cheile in poseta mea maaare. caut in toate sertarele , ma intep in pila de unghii, ma incurc intre bonuri si bilete de tramvai folosite, gasesc intr-un final cheile, scot mina si dintr-o data timpul se opreste in loc. Dar am ragaz sa ma intreb "o fi murit vreun soarece la mine in poseta??? ". In citeva clipe refac calatoria de la paris, vad  indicatorul spre Metz, sandvishul fara gust de la o benzinarie din germania, revad turma de taurasi dintr-o ferma de pe marginea autostrazii prin Austria, ma incearca o lacrima, lanurile imense de porumb verde, un iepure salbatec pe cimp, aud discutia dintre doua doamne din spatele meu despre nunta lui Irinel Columbeanu cu Monica, ma bucur ca Monica e insarcinata, vad si buda de la vama de linga Oradea apoi ma apuc cuminte , cu oarecare spaima sa gasesc soarecele mort din poseta.

Si cind intorc poseta cu fata in jos, ca sa cada din ea tot (inclusiv cadavrul de soarece) gasesc un triunghi de brinza cu mucegai cumparat marti dimineata de la Billa, despre care se pare ca uitasem.

Ei, na, cine spune ca madlena musai tre'sa fie o briosa?


Niciun comentariu: